Landgoed Dorth

Landgoed Dorth, bekend sinds 1190, was in de Middeleeuwen een degelijk kasteel. Het tegenwoordige huis dateert uit 1929 en wordt particulier bewoond. Het gebied, is bijna 100 hectare groot. Vroeger was het een zeer vochtig, veenachtig gebied. Het prachtige bosgebied wordt doorsneden door vele wandelpaden. Overal zijn bruggetjes, grachten en waterpartijen. Ook de in het gebied gelegen weilandjes met poelen en een enkel akkerperceel, geven het totale gebied rust en charme.

Afbeelding
Huize Dorth te midden van de bossen
Afbeelding
Op het landgoed zijn verschillende vijvers aanwezig
Afbeelding
Rhododendrons geven het bos in mei volop kleur
Afbeelding
Bij het landhuis horen ook enkele bijgebouwen

 

Door de gevarieerde ondergroei weten vogels dit gebied zeer te waarderen. Alle in Nederland voorkomende mezen kun je er vinden, evenals de vink, goudvink, boomklever en boomkruiper. Bijna alle spechten, maar ook de bosuil, kerkuil, havik, buizerd en sperwer vertoeven in dit gebied. 

Eigenaar: sinds 1986 eigendom van Natuurmonumenten.
Ligging: ten zuid-oosten van Deventer, bij de Kring van Dorth en Dortherhoek 
Wandelen: Toegestaan

Afbeelding
Naast vogels komt er ook de Kleine IJsvogelvlinder voor
Afbeelding
De Pimpelmees is een vaste bewoner van de
nestkastjes die overal in het gebied hangen
Afbeelding
Afbeelding

Op de onderste twee foto's zijn leden van de vogelwerkgroep bezig met een broedvogeltelling van het landgoed in 2006 

In 2006 is er door de vogelwerkgroep een complete BMP telling uitgevoerd. Hiervan is een rapport gemaakt waarvan hier een versie is te downloaden. Ook in 2012 is het landgoed opnieuw op broedvogels onderzocht middels een volledige BMP telling. Een samenvatting van dit onderzoek is te vinden in het Jaarverslag Werkgroep Onderzoek en Publicatie 2012

Nestkastonderzoek

Al sinds het midden van de jaren zeventig wordt er door enkele leden van de vereniging onderzoek gedaan naar de broedresultaten van holenbroeders in nestkastjes. Dit gebeurt o.a. het terrein van Natuurmonumenten Landgoed Dorth (60 nestkasten). De controle van de nestkasten is momenteel in handen van door W.Boere, H.Hannink, Marcel Hutten en Jacques Blaauw. In de beginjaren van het onderzoek op landgoed Dorth werden de controles voornamelijk uitgevoerd door W.Verholt, P.Slijkhuis en H.Averink en werd vooral door P.Slijkhuis zeer nauwkeurig bijgehouden wat er zich elke week in de nestkastjes afspeelde.
W.Verholt zorgde vele jaren voor het ringen van de nestjongen, de heren Slijkhuis en Averink zijn helaas overleden. Het ringen van de pulli is inmiddels overgenomen door W.Boere. In de winter wordt enkele malen een slaapplaatsenonderzoek gedaan in de nestkasten.

Bekijk hier de resultaten van 2008 , 2009, 2010, 2011, 2012 , 2013