Excursie: de Lemelerberg, we zoeken het hogerop!

Datum en tijd:
Locatie of Vertrekpunt:
Parkeerplaats bij Intratuin, Weg door Zuid-Salland 1, 7423HW Deventer
Miniatuur

Stel je eens voor; een enorme gletsjer die vol kracht en zonder respect voor zijn omgeving zand en grind voor zich uitdrukt tot een bult van ongeveer 80 meter hoog ontstaat. Dat gebeurde zo’n 150.000 jaar geleden. Resultaat: de Lemelerberg. Op Europese schaal is de Lemelerberg zo bijzonder dat het een Natura 2000-gebied is. Het is met recht één van onze natuurparels.

Heidelandschap

Bij een heidelandschap denken we meestal aan een zee van heidestruiken die in augustus en september voor prachtige paarse vlakten zorgt. Maar een heidelandschap is meer dan dat; zandige plekken, kruidige stukken, heideakkertjes, jeneverbesstruwelen, vennen en bos wisselen de paarse heide af. Een heidelandschap is een cultuurlandschap, een landschap door menselijk handelen ontstaan. Een heidelandschap is een thuis voor bijzondere planten en dieren die je elders niet vindt. Een specifieke biodiversiteit die we graag in stand houden. Want de planten en dieren die hier leven, hebben nog maar weinig geschikt leefgebied in Nederland over. 

 

De uitgestrekte heidevelden zoals we die nu nog op enkele plaatsen hebben, ontstonden pas later in de middeleeuwen. Vanaf de vroege middeleeuwen ontstonden nederzettingen met vaste akkers op hogere gronden dichtbij de boerderijen. Om de akkers te bemesten werd een kringloopsysteem gebruikt.

De zogeheten woeste gronden tussen nederzettingen werden gebruikt als gemeenschappelijke gronden. Daar kon vee grazen en werden plaggen gestoken. De plaggen werden vermengd met mest van het vee uit de potstal en opgebracht op de akkers. Door een toenemende bevolking werd dit systeem steeds intensiever, waardoor de gronden uitgeput raakten. Op deze plekken kon alleen nog heide groeien en ontstonden uitgestrekte heidevlaktes.

In de nieuwe tijd is de oppervlakte van de heidevlaktes sterk teruggedrongen. Door de uitvinding van kunstmest werd het kringloopsysteem overbodig. De gemeenschappelijke heidevelden werden daarom verkocht. Op veel plekken kochten landgoedeigenaren de gronden om er naaldbossen op te planten. Andere delen werden ontgonnen ten behoeve van de landbouw. De kleine stukken overgebleven heide werden natuurgebieden met bijzondere planten en dieren die je elders niet vindt.

 

( Bron: Landschap Overijssel, beheerder van het natuurgebied)

 

Dit is een halve dag excursie, er kunnen max. 24 personen mee.

Opgave vanaf 1 september voor deelnemers ( m.u.v. excursieleider)

Excursieleider: Annemieke Nierop

 

 

 


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

Bij excursies rijden we zoveel mogelijk samen. De chauffeur krijgt een vergoeding van 25 ct per km.

De kosten hiervoor worden hoofdelijk omgeslagen; iedere deelnemer betaalt evenveel.
De verrekening van de reiskosten door de organisator verloopt via de bankrekening van de VWG. Je krijgt hierover een mail.


Deze activiteit is alleen voor leden. Log in om u op te geven voor deze activiteit.