Agenda

Excursie naar Diependal: waterrijk natuurgebied met unieke vogelkijkhut

Datum en tijd:
Afbeelding

Het 1000 hectare grootte natuurgebied Diependal ligt in midden Drenthe nabij het plaatsje Oranje. Het is een waterrijk natuurgebied dat onder het beheer valt van het Drents Landschap. Het gebied en de vennen erin waren tot 1980 in gebruik bij de aardappelfabriek Oranje als vloeivelden complex. Na langdurige discussie is het in 1984 niet tot bestemd tot landbouwgrond maar aangewezen als natuurgebied. Besloten werd de velden te blijven bevloeien zodat naast het open water de brede slikkige zones in tact zouden blijven.

 


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

Excursie: Lauwersmeer

Datum en tijd:
Afbeelding

Vaste prik en altijd succesvol: de excursie naar het Lauwersmeer staat vaak op het programma en altijd gaan we er met een flinke groep heen. Een rondje Lauwersmeer is ook altijd veelzijdig: van de haven tot kijkhutten er laten zich altijd veel vogels zien. Gaan we de hyper actieve Franjepoot ook weer zien dit jaar? Steenlopers zijn er altijd en die blijven mooi om naar te kijken. 

 

Dit is een dagexcursie en er kunnen max. 24 mensen mee.

 

Excursieleiders: Ellen en Appie


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

Ledenavond: Vakantiefoto's en de uitreiking aan de eerste winnaar van de Vogelwerkgroep Fotowegstrijd 2023

Datum en tijd:
Afbeelding

We zijn een vereniging van traditie's én vernieuwingen. Daarom dit jaar én de vakantie vogelfoto's van de leden én ( voor het eerst) de uitreiking van de eerste prijs voor de winnaar van de fotowedstrijd.

 

Details voor de vakantiefoto's volgen nog maar even wat spelregels op een rijtje voor wedstrijd:


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

Ledenavond: ringen Knobbelzwanen en Weidevogels

Datum en tijd:
Afbeelding

Deze avond komt Benny Middendorp vertellen over het ringwerk wat hij doet en speciaal over de knobbelzwanen en weidevogels.

Omdat 2023 door de vogelbescherming uitgeroepen is tot het jaar van de scholekster komt deze hier ook zeker aan bod!

Deze lezing was al eerder gepland nèt toen corona uitbrak en we ons programma moesten stop zetten maar nu dus eindelijk op het programma!

Foto: Saxifraga, Luuk Vermeer


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

Ledenavond: verslag van de vogelreis naar de Camarque door Mike Hirschler

Datum en tijd:
Afbeelding

In mei 2023 gaat de reis van de vogelwerkgroep niet per vliegtuig maar zoeken we het ( iets) dichter bij huis: het Nationaalpark De Camarque in Frankrijk. Het is een moerasgebied in de Zuid Franse Rhône delta en ligt in zijn geheel aan de Middelandse Zee. Ruim genomen tussen de steden Montpellier, Arles en Marseille.  De reisleider van dit bonte gezelschap, Mike Hirschler, zal ook van deze reis weer een mooi verslag presenteren.


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies

excursie Tusschenwater: waar waterwinning, waterberging en natuur samen komen

Datum en tijd:
Afbeelding

( deze excursie is niet op de laatste zaterdag van de maand maar een week eerder i.v.m. de Sovondag)

 

Waterwinning, waterberging en natuur hebben alle ruimte in Tusschenwater; een prachtig gebied in het Hunzedal, tussen het Annermoeras en het Zuidlaardermeer. Uniek aan dit deel van de Hunze is dat het winnen van drinkwater uit grondwater altijd door kan gaan, ook in extreme situaties waarbij het gebied ingezet wordt voor waterberging.

 

 


Georganiseerd door: Werkgroep Excursies